Traditionella smaker från Ukraina

Traditionell ukrainsk mat är mycket varierad!


Rätter baserade på spannmål och grönsaker tar nog den främsta platsen, eftersom Ukraina är ett av de största jordbruksländerna i världen.


En rätt kan tillagas på hundratals olika sätt, recepten skiljer sig från region till region och från familj till familj.
Här är några av de mest kända traditionella ukrainska rätterna:

Borsjtj

Varje ukrainsk region har sitt eget borsjtrecept. Skillnader mellan olika sorter kan gälla vilken typ av buljong som används (kött, ben, eller båda), vilken typ av kött (nöt, fläsk, fågel osv.), valet av grönsaker och hur man skär och tillagar dem.

Dumplings (Varenyky)

Liksom med borsjtj, har varje region sitt unika recept på dumplings. De kan vara salta eller söta. Bland de mest populära fyllningarna finns kött, potatis, svamp, kål, frukt, ost eller bär. Och självklart bör dumplings ätas med gräddfil.

Kåldolmar (Holubtsi)

Kåldolmar, vanligtvis fyllda med köttfärs, ris och lök. I vissa regioner stuvs de i tomatsås. Holubtsi smakar bäst med gräddfil också.

Bröd (Palianytsia)

Ett av de mest kända ukrainska bröden är Palianytsia, ett runt vitt vetebröd, bakat i ugn.

Frallor (Pampushki)

Pampushka är vanligtvis en vitlöksfralla som man äter med Borsjtj. Helt oemotståndlig kombination.

Ukrainsk Cheesecake (Syrnyk)

En klassisk färskostkaka. Den har en lätt struktur, är vanligtvis inte för söt, och är fylld med körsbär eller russin. I Lviv är syrnyk överdragen med choklad.